Понеделник, 10 Май 2021
19
септ
3
 

Д-р Иван Маджаров:

Изразяваме ясната си позиция за реформата на система, не искаме да сваляме министъра

Четвъртък, 19 Септември 2019 | 16:43:58 Надежда Ненова
3

Председателят на БЛС д-р Маджаров каза, че не иска да сваля министъра, но трябва да се вземат мерки за оптимизиране на здравната система.

„Искам категорично да заявя на всички, които с „неприкрита радост“ си мислят, че сме искали да сваляме министъра: Не, не сме го искали! Българският лекарски съюз има последователна позиция по мерките, които трябва да се вземат по оптимизиране на здравната система.“ Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод коментарите за позицията на Националният съвет на БЛС относно концепцията за нов здравен модел.

 „Това е нашата позиция, която няколко пъти сме изразявали. Макар да изглежда твърде остра, всъщност тя е пределно ясна. Не е витиевата, не е усукваща, което според мен е предимство“, каза председателят на БЛС.

По думите на д-р Маджаров най-важните неща за оптимизирането на системата са да е ясно колко струва здравния труд в България, да има изградена и работеща единна информационна система с електронна рецепта и електронно досие и да се даде възможност на всички граждани на България да си направят допълнително здравно застраховане, така че да бъдат платени дейностите и услугите, които не се покриват от наличната здравна вноска. По отношение на най-бедните също трябва да се предвиди кой ще поеме допълнителната здравна застраховка. 

„Още преди близо три години, още когато се заговори за задължително здравно застраховане и всичко задължително, което е над сегашната задължителна здравна вноска, ние сме били винаги против. Преди да си събереш всички вноски, които сега не са събрани, да задължиш отново всички хора, които и сега са коректни, да плащат още, ми се струва несправедливо“, каза още д-р Иван Маджаров.

В отговор на изразеното учудване на министър Ананиев, че позицията на БЛС, която беше вече публикувана през юли, е разпространена отново, д-р Маджаров уточни, че причината е сегашното й съгласуване с Националния съвет на БЛС. „Юли месец, след кръглата маса, на която беше представен проекта за реформа на министър Ананиев, имахме Управителен съвет. На заседанието одобрихме тази декларация и тя беше разпространена по всички медийни канали. Поради летния сезон обаче нямаше възможност да съберем Национален съвет, който е съставен от председателите на 28-те регионални колегии в цяла България,  и сега, на 13-ти септември, той препотвърди декларацията. Тъй като това е решение на Националния съвет, ние сме задължени да го публикуваме отново. Не сме търсили сензация точно в този момент, нито заради откриването на политическия сезон“, каза той.

Очаквайте тази седмица интервю с председателя на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VgT4

Гост 20.09.2019 09:38:29

Някои усетиха, че министърът е пътник и започнаха да се изявяват "смело" и безотговорно...

Гост 19.09.2019 18:33:22

А защо НЕ и оставка?! Какво толкова губим ако некой друг замести Ананиев?! Човекът просто не свърши нищо и губим ценно време. Нас медиците избори не ни интересуват докато не ни оправат комунистическите изостанали заплати!

Гост 20.09.2019 07:42:47

Именно , това че се дъни предизборно нас не ни интересува , ако иска цялото правителство да си ходи , само до се смени министъра - че и никакъв го няма в медиите да обяснява , защо лъже и мами . Ако беше някой от махалата ............... , но това било министър на здравеопазването .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента
09.05.2021 10:35:54 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента

Д-р Борис Таблов е завършил медицина в Плевен през 2002 г. и е лекар трето поколение. Специал ...

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си
09.05.2021 09:51:55

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си

Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновати ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...