Вторник, 21 Март 2023
03
май
4
 

МЗ публикува повторно за обществено обсъждане Наредбата за специализациите

Петък, 03 Май 2019 | 16:29:08
4

МЗ публикува повторно за обществено обсъждане проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Причината е в  съществените изменения в предишния вариант, настъпил

МЗ публикува повторно за обществено обсъждане проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Причината е в  съществените изменения в предишния вариант, настъпили в резултата обществените консултации. Това става ясно от мотивите на министъра на здравеопазването, публикувани към наредбата.

Една от най-важните промени е отпадането на първоначално предвиденото задължение базите за обучение, получавали субсидия от Министерството на здравеопазването, да назначават на работа за срока на обучението специализантите, за които са получавали субсидия. В настоящия проект е предвидено тези

специализанти да могат да избират лечебни заведения, области или общини,

посочени със заповед на министъра, в които ще са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години.

От министерството посочват, че този ред е много по-гъвкав и дава възможност от една страна на придобилия специалност, за когото е изплащана субсидия, да има по-голяма свобода на избор къде да упражнява правото си на труд, а от друга – на работодателя да има право да извършва преценка на личните и професионални качества на придобилия специалност. „При наличието на възможности за избор от страна на специалиста той ще може сам да избере своя работодател съобразно условията, които му се предлагат или да разкрие своя амбулатория за специализирана или първична медицинска помощ. При този ред също се постига целта да бъдат задоволени потребностите на населението в регионите с установен недостиг на специалисти“, пише в мотивите на министъра.

В новия вариант на Наредбата

е променен размерът на месечната субсидия,

заплащана от Министерството на здравеопазването на базата за обучение, като той става две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. В проекта е предвидено също, че министърът на здравеопазването може със заповед да определи специалности, за които МЗ да заплаща по-голям размер на месечната субсидия, но не повече от три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Тези специалности ще бъдат определяни въз основа на обобщената информация от анализите на състоянието на специалистите в здравеопазването и информацията за броя на специализантите по съответната специалност съгласно регистъра на специализантите в системата на здравеопазването.

„Целта е да се създадат стимули за обучение по посочените специалности, а очакваният резултат е да се повиши броят на специализантите по дефицитни специалности, които след завършване на обучението си ще задоволят напълно или частично потребностите от такива специалисти“, уточняват в мотивите.

Регламентиран е максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит –

не повече от 5 години след изтичане на срока, определен за съответната специалност

След изтичане на този срок обучението за придобиване на специалност ще се прекратява. По този начин се поставят ясни времеви ограничения на обучението за придобиване на специалност, като всички специализанти са равнопоставени и ще бъдат избегнати възможности лица да са специализанти повече от 25 години, каквито случаи имало в практиката.

В проекта на наредба е регламентиран реда на сключване на трудови договори, отношенията служител и работодател и е предвидено заемането на длъжностите за специализанти да се извършва след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда, което било в съответствие и с начина на заемане на местата за неклинични специалности и специалностите за лекари по дентална медицина, които също се заемат след конкурс.

В настоящия проект е предвидено специализацията по Обща медицина да се осъществява по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант, а не въз основа на заповед на ректора, с което ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията и ще се създаде равнопоставеност между специализантите по Обща медицина и специализантите по останалите клинични специалности, които получават трудово възнаграждение. Съответно

МЗ ще субсидира базите за обучение по Обща медицина

за местата, финансирани от държавата, като по този начин специализацията по Обща медицина няма да натоварва бюджета на лечебното заведение за първична медицинска помощ.

В проекта на наредба е разработен отделен раздел за лекарите по дентална медицина.

Наименованието на специалност Съдебна медицина е променено на Съдебна медицина и деонтология, тъй като това наименование по-пълно отразява съдържанието на провежданото обучение. Обучението по специалността обхваща деонтологичноправни въпроси и включва полагане на колоквиум на тази тема. Поради същността на специалностите Болнична хигиена (превенция и контрол на инфекциите), Гериатрични здравни грижи, Клинична социална работа, Консултант по кърмене и здравословно и диетично хранене и Първични здравни грижи и съдържанието на утвърдените учебни програми по тези специалности те се преместват в подраздел „Неклинични специалности“. Предвидено е лекарите със специалност Клинична хематология, придобита след призната специалност Детски болести да се ползват с правата на специалисти по Детска клинична хематология и онкология.

Премахва се специалността Рехабилитационни методики и лечение на деца с церебрална парализа,

тъй като от въвеждането й през 2007 г. липсват лица, придобили специалността, както и специалисти, които да разработят учебна програма и да провеждат обучение и държавен изпит по нея.

Припомняме, че от Българския лекарски съюз заявиха в своя позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност Обща медицина от общопрактикуващите лекари,  упражняващи тази специалност без да я притежават. Позицията дойде в отговор на решението на Министерството на здравеопазването да предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност Обща медицина от общопрактикуващите лекари.

„След като са зачислени за обучение, всички общопрактикуващи лекари, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация. Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. В интерес на тези пациенти, срокът за пререгисрация е удължен“, коментира по този повод зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

Пълният текст на проекта на Наредбата за специализациите може да видите тук. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KRuT

999 07.05.2019 13:47:46

Тези заплати налагат увеличаване на бюджета за първична помощ поне три пъти, за да могат наетите лекари и медицински специалисти в амбулаториите да получават прилично възнаграждение.

Гост 07.05.2019 09:37:57

Сестрите и начинаещите лекари ще вземат повече от лекар със специалност. Ананиев работи на парче и след събитията. Жалък некадърник.

Гост 05.05.2019 08:49:58

С тази Наредба се определя мин. заплата на специализант - две МРЗ 1 120лв. за тази година, догодина расте МРЗ......то тогава колко ще е основната заплата на лекар с една специалност, а с две....????

Гост 09.05.2019 16:02:22

Основна заплата на детски нефролог в София с 2 специалности и 30 години стаж - 850 лева. Надявам се, че това отговаря на въпроса ти.


Всичко за коронавируса
Още новини
Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от
21.03.2023 14:21:07

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от "Шейново"

Към АГ „Шейново” по съдебен ред има заявена само една претенция до момента. Това заяв ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...