Четвъртък, 30 Юни 2022
19
май
4
 

Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината

Четвъртък, 19 Май 2022 | 18:54:20 Надежда Ненова
4

Средно с 20% са увеличени месечните и индикативните стойности по РЗОК за дейностите в болничната медицинска помощ (БМП), за периода на заплащане юни –декември 2022 г. (дейност май - ноември 2022 г.), утвърдени на днешното заседание на Надзорния с

Средно с 20% са увеличени месечните и индикативните стойности по РЗОК за дейностите в болничната медицинска помощ (БМП), за периода на заплащане юни –декември 2022 г. (дейност май - ноември 2022 г.), утвърдени на днешното заседание на Надзорния съвет, научи Zdrave.net. Увеличението на всички болници е еднакво с изключение на тези, които имат нови дейности по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури.

Надзорът е утвърдил и разпределението по РЗОК на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти, които НЗОК заплаща извън стойността на оказаните медицински услуги за 2022 г. за периода на заплащане юни – декември 2022 г. (дейност април - октомври 2022 г.).

Разпределението по изпълнители на болнична медицинска помощ ще бъде извършено на заседанието на Надзорния съвет следващата седмица.

Днес Надзорниците са утвърдили и изискванията на НОЗК при лечение на 8 заболявания – на множествена склероза с лекарствени продукти модифициращи хода на болестта в извънболничната помощ; при лечение на болест на Паркинсон в извънболничната помощ; при лечение на болест на Паркинсон в терминален стадий в извънболничната помощ; при лечение на болни с шизофрения в извънболничната помощ; при лечение на първична белодробна хипертония, белодробна хипертония, белодробна хипертония при системна склероза и синдром на Айзенменгер и общокамерна (фонтан) циркулация в извънболничната помощ; при лечение на гигантоклетъчен артериит (ГКА) с Tocilizumab в извънболничната помощ; при лечение на дисеминиран лупус еритематодес с болестмодифициращи лекарствени продукти в извънболничната помощ и при лечение на грануломатоза на Wegener с Rituximab в извънболничната помощ. В голяма част от новите изисквания се касае за промяна на някои от параметрите на терапията, а в други – за нов лекарствен продукт, който ще се покрива от Здравната каса. Предстои публикуването на Изискванията в Държавен вестник.

Zdrave.net научи още, че въпреки възраженията, които надзорниците имат към компанията и притесненията от нови сривове на системата, договорът с „Информационно обслужване“ не може да бъде разтрогнат преди края на 2023 г. Затова днес е изпратено писмо до „Информационни обслужване“, в което Надзорният съвет изисква да бъде направен анализ от фирмата на свършеното за НЗОК до момента, след който ще бъде взето решение какво и как може да се подобри в работата на компанията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Txkg

Позиция 19.05.2022 20:03:54

"Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината" СМЕШНИЦИ!!! КАК НЕ ГИ Е СРАМ "ДА БИЯТ ТЪПАНА" ЗА ТЕЗИ МИЗЕРНИ 20 %? УВЕЛИЧЕНИЕТО ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 300% ЗА ДА МОГАТ БОЛНИЦИТЕ ЩО-ГОДЕ "ДА ЦЪФНАТ" И ДОКТОРИТЕ ДА НЕ РАБОТЯТ ПО ЗА 1 000 ЛЕВА!!!!! ЗАПЛАТИТЕ, КОИТО СЕГА СЕ ОБЕЩАВАТ СА НЕРЕАЛНИ И НЯМА ОТКЪДЕ ДА ДОЙДАТ ПРИ НЕУМИРАЩИЯ КОМУНИЗЪМ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО/ ПЛАЩАШ НЕ ПЛАЩАШ ПОЛЗВАШ, ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ/, НИСКАТА СЪБИРАЕМОСТ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, ГОЛЕМИЯТ БРОЙ НЕОСИГУРЯВЯЩИ СЕ ТАРИКАТИ, ГАЛОПИРАЩИТЕ ЦЕНИ НА ТОК, ВОДА, КОНСУМАТИВИ....... КАТО ГОВОРИМ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ ПУБЛИКУВАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА НАДЗОРНИЦИТЕ И ДРУГИТЕ ТЮМБЕЛИ ОТ КАСАТА! На улицата са шофьори, енергетици, превозвачи..... Кога идиотският надупен БЛС ще изведе и медиците сякаш страшната мизерия в здравеопазването не съществува и продължава щедро пилеене на милиони за мутренски фирми?

Гост 19.05.2022 22:56:05

БЛС никого и никога няма да изведе. Той е създаден да предотвратява истински лекарски стачки. Ама наистина истински- със спиране на работа на всички, вкл. и на спешна.

Гост 20.05.2022 09:30:43

БЛС трябва да бъде закрит и да се появи истинска организация, която да защитава правата на лекарите..

БЛС - обезоръжено крило 20.05.2022 13:10:15

Не трябва да се закрива. Само отпадане на задължителното членство. И всичко ще дойде по местата си


Всичко за коронавируса
Още новини
Момченце се роди в линейка на път за Момчилград
30.06.2022 17:17:34

Момченце се роди в линейка на път за Момчилград

Момченце проплака в линейка на път за болницата в Момчилград, съобщиха регионални медии. ...

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда
30.06.2022 16:59:05

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в кое ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...