Понеделник, 06 Декември 2021
03
окт
2

Д-р Олга Палабуюк: Мечтая да помогна все повече хора да могат да станат родители в България      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Олга Палабуюк е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина от екипа по асистирана репродукция в Медицински комплекс "Д-р Щерев". Завършила е медицина в МУ – Плевен през 2015 година. През 2021 придобива специалност по акушерство и гинекология.

Въпреки, че е в началото на своя професионален път д-р Палабуюк вече има и научни публикации - „The Herlyn – Werner - Wunderlich syndrome- клиничен случай“ и „Избор на стимулационен протокол при АРТ според възрастта на жената“, и двете в списание „Репродуктивно здраве“.

Участвала е в десетки научни конференции и симпозиуми посветени на проблемите свързани с репродуктивното здраве.Член е на Европейската асоциация за репродукция и ембриология (ESHRE), Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и БЛС.

Д-р Палабуюк, какво Ви мотивира да се посветите на специалността акушерство и гинекология?

Изборът на специалността направих още докато бях студентка по медицина. Тази специалност ме привличаше още от началото. Също така, винаги съм искала специалността ми да е свързана с хирургични умения. Така за мен изборът на акушерство и гинекология бе напълно логичен. Здравето на всеки човек, а следователно и на човечеството, започва със здравето на една жена, бъдеща майка. Начинът, по който жената се подготвя за забременяването, това как и кой проследява бременността, условията, при които се извършва родоразрешението е решаващ за живота на това дете, а след това и на неговите деца.

Разкажете за първите си стъпки - времето, когато сте работили като секретар-акушер на кабинет, после годините на специализация, изпитите за специалност.

Това бяха не от най-лесните години в моят живот. Започвайки работа, като секретар, все още бях студентка. Нямах никакво свободно време, защото, когато нямах упражнения и лекции, бях на работа. Но това ми даде 100 % увереност, че това е моят път, моята специалност. Допълнително разбрах, че в болница „Д-р Щерев“, е моето място и ще направя всичко възможно да стана част от екипа, първо като специализант, а сега и като специалист.По време на специализацията усвоих безкрайно много знания и опит от колегите, защото болницата ни дава не само възможност за обучение, а обучение от най-високо ниво.
Медицината се развива много бързо и лекарят, за да бъде истински професионалист, не трябва да спира да се усъвършенства нито за миг. Работата на един лекар отнема много време, затова е важно наистина да обичаш професията си и пациентите.

Кои бяха първите Ви големи вълнения, когато започнахте работа самостоятелно?

Нямах големи вълнение, защото знаех, че съм на сигурно място и винаги ще мога да потърся съвет от колегите, които ще ме подкрепят и ще съдействат при различни ситуации.

Спомняте ли си за случай или случаи от Вашата практика, когато сте приемали "двете чертички" от теста за бременност като личен успех, като преживяване, което няма цена?

Да, аз си спомням всичките ми пациенти, а особено първите жени, на които успях да помогна. Ще Ви призная и това, че и до ден днешен поддържаме връзката с тях.

Споделете Вашето впечатление за нагласите на българските двойки да търсят помощ при проблеми със зачеването - силни ли са колебанията и страховете им, подвластни ли са на предразсъдъци, склонни ли са да търсят помощ късно?

В ерата на дигитализацията, двойките все по-често търсят помощ на ранен етап, след първите неуспехи. Разбира се, всички са различни, има и различни пациенти.

Работите с много млади колеги, които сега тръгват по пътя на специалността. С какво Ви помагат те и Вие на тях?

Никога не забравям, че и моят път започва оттам, затова винаги съм готова да помогна и да предам опита ми. А и, честно да Ви кажа, младите колеги са в основата на почти всички дейности в болницата, те винаги са готови да помогнат.

Кои са учителите Ви, хората, на които дължите най-много за формирането си като специалист?

Проф. Таня Тимева - със сигурност е един прекрасен специалист, тя е моят научен ръководител, който няма нужда от много представяне. За мен тя е кралицата на асистираните репродуктивни техники. Още на първата ни среща разбрах, че искам да поема по този път и да достигна нейните успехи.

Коя е най-голямата Ви мечта като лекар и човек?

За мечтите си не говоря! Задайте ми този въпрос след години, и аз ще Ви кажа, дали се сбъднаха. Но като лекар, разбира се, мечтая да помогна все повече хора да могат да станат родители тук в България.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vskb

Един ОПЛ на 33 03.10.2021 22:48:06

Млада колежка, избрала "мазното" поприще на асистираната репродукция. Каква скука! Дайте казус с подобна колежка, избрала общата медицина. Примерно! Или пък педиатрията! Или пък патоанатомията! Нещо такова. Че да е интересно някак си. Това тук се изтърка отдавна.

Анти GP 05.10.2021 21:45:18

Скука е, както и орфография. Първо буквар, после филосовски мисли, " Един ОПЛ " :)


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...