БЛС, касата и столичните джипита реагираха срещу изказвания на д-р Кателиева

БЛС, касата и столичните джипита реагираха срещу изказвания на д-р Кателиева
zdrave.net
14
03
2017
zdrave.net

Твърдения на председателя на Националната асоциацията на работещите в спешна помощ д-р Десислава Каталиева, касаещи сключването на Националния рамков договор и по-конкретно полагането на медицинска помощ на здравноосигурените извън работния график на общопрактикуващите лекари, предизвикаха реакция от представители на различни институции и съсловни организации.

С позиция по разпространена от нея протестна декларация в деня, в който се проведе 66-ият събор на БЛС за даване на мандат за сключване на НРД, излязоха от НЗОК, БЛС, както и Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. Припомняме, в контекста на преговорите д-р Кателиева се обяви срещу „легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите“.

В отговор от НЗОК посочват, че възможността ОПЛ да сключва договор с ЦСМП с разкрити филиали за спешна медицинска помощ е само единият от начините за осигуряване на достъп до медицинска помощ извън обявения график на общопрактикуващия лекар. „Договорът се сключва при изразено съгласие и изразена доброволна воля от двете страни – директора на ЦСМП и управителя на лечебното заведение за първична медицинска помощ“, отбелязват от фонда. Подобно мнение е изразено и в декларация на столичните общопрактикуващи лекари, които посочват, че личните лекари осигуряват 24-часов, 365-дневен достъп до пациентите си чрез лично разположение, сключен договор с дежурен кабинет или филиал на спешна помощ. От там също подчертават, че опцията за сключване на договор е възможност, а не задължение, като дейността по него бива заплатена, и допълват, че изнесената от д-р Кателиева информация е невярна и води до напрежение в съсловието.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев опровергава от своя страна твърденията на д-р Кателиева, че по време на събора на съсловната организация й е отнета думата. Той пояснява, че всеки от делегатите е имал три минути за изказване, а нейното е прехвърлило значително това време, като тя се е отклонила от темата. От съсловната организация отхвърлят и твърденията за режисираност на събора и изтъкват, че поведението й противоречи на лекарската етика.

Оценка


  Оценка 4 от 14 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Много мъдър 20.03.2017 19:30

  Нормално. Кателиева сама си вкара автогол с неспирните повтаряния, че стандартът пада, при условие, че той си седи, а пада само в частта му а болнична помощ

 • Гост 20.03.2017 19:28

  Аре стига вече ни занимавахте с този псевдо-скандал

 • Гост 20.03.2017 19:28

  Аре стига вече ни занимавахте с този псевдо-скандал

 • Гост 20.03.2017 19:28

  Аре стига вече ни занимавахте с този псевдо-скандал

 • Гост 20.03.2017 19:28

  Аре стига вече ни занимавахте с този псевдо-скандал

 • Гост 17.03.2017 13:17

  Абе, прблем ли има в доставките на медикаменти за ранен климакс ? Не, щото.. Кунчев, да нямаме пък епидемия от 'луда крава' ? Не, бе щото...

 • Prestapnik 15.03.2017 18:03

  Do Уф--Kogato sam rabotil kade li ne Ti sibila koi zane kade.............Taka che takiva s jalto okolo ustata da nedavat akali.

 • Prestapnik 15.03.2017 18:00

  Kogato se raboti na polvin shtat-4 chasa.Trqbva da rabotish 2 godini za da ti se priznae 1 za trudov staj.Sled kato na OPL e vmeneo da rabotqt 24 chasa, dali 1 godina shte im se smqta za 3 godini trudov staj, Popitaite kompetentnite institucii.

 • опл 15.03.2017 14:29

  дай определение за неотложен медицински случай с доказателства и да приключваме с науката ...............

 • уф  15.03.2017 13:29

  Да ви махнат капитационната сума и да ви плащат за свършена работа пък тогава ще видите ! Ще измрете от глад и ще ви намираме веднага .Дари ще стоите пред ЦСМП и ще чакате пациенти да им мерите кръвното.Ще видите тогава екскурзийки през крив макарон .Добре ,че е Дариткова е джи пи и доц.Киров да лобират ,че сте измряли умници .

 • До уф 15.03.2017 11:57

  Уф-чо,тролче непоръбено,по-голяма част от сега работещите като ОПЛ са започнали трудовия си път в ЦСМП.Много добре познават естеството на работа на спешните медици и се отнасят към тях и тяхната работа с необходимото уважение и респект.Само подобни недоразумения като теб и Кателиева си позволяват да плюят безогледно срещу други лекари и да срамят гилдията на спешните медици!

 • уф 15.03.2017 09:36

  Спокойно д-р Кателиева ,Вие и всички ,които работят в ЦСМП могат да станат Джи пи та ,но не всички Джи пи та могат да работят в ЦСМП.Това трябва да разберат управляващите !Те го знаят ,но се правят на глупави ,нали има кой да върши черната работата.Пълна промяна на системата и заплащане за всършена работа ,а не капитационни суми -за какво се дават?Че ще ме преглежда определен ОПЛ ,но като ми потрябва ме преглежда заместващ или лекар от ЦСМП.

 • уф 15.03.2017 09:05

  Ами супер ,джи пи то взема капитационната сума , а лекарите от Спешните центрове ще опъват каиша .Ами те трябва и да благодарят и да възхваляват системата .За това няма кой да работи в ЦСМП.В никоя държава няма едни да взимат пари ,а други да работят .Вземане на парички "капитационна сума "без да работиш и да се криеш да не те намерят !Супер система .

 • Бай 14.03.2017 21:03

  Докога ще ни занимават с щенията на тази Москова дропла?

 • Гост 14.03.2017 19:31

  Е как защо, за да видят каква е легитимността на тази организация яхната от д-р Кателиева. Защо д-р Кателиева се притеснява да каже колко членове има нейната асоциация, нещо устав да публикува и повече подробности. Да не се окаже само, че декларациите й трябва да започват с "аз, д-р Кателиева, спешния медик".

 • за д-р Грозев и д-рМиндов 14.03.2017 18:48

  Г-жо Директор,уведомявам Ви,че след сключване на договор на ЦСМП с НК Медика Чирпан , амбулаторната дейност на филиал Чирпан рязко се увеличи. Като се има в предвид амб.дейност която беше до сега ,а това са ЗОЛ от двете общини-Чирпанска и Бр.Даскалови-/42 села чийто ЛЛ нямат неотложен кабинет/и здравно неосигурените и спешните- около 250 пациенти на месец,към тях се прибавиха и ЗОЛ на ОПЛ от НК Медика Чирпан,а това в числа са нови 490 неотложни пациенти ,така амб.дейност за м.07 е 740 човека. В събота и неделя където има и най -много спешни повиквания натоварването е много голямо.Има струпване на много хора, търсещи личните лекари, които сега чакат пред вратите на спешната помощ за преглед и манипулации.Същите протестират и не искат да изчакат връщането на лекаря от спешно повикване или обслужване на спешен пациент.Създават се конфликтни ситуации, които пречат на работата ни. В почивните дни броят на амбулаторните пациентите е между 30 - 35 и повече . Отделно се смесват инфекциозно болни,бременни,деца,което е недопустимо.Тоалетната е една за персонала и болните,санитарка няма през нощните дежурства,в почивните и празнични дежурства.Това затруднява много работата ни, като хигиената във филиала не е на нужното ниво. Спешна помощ Чирпан обслужва двете общини Чирпанска и Бр.Даскалови. B почивните и предстоящи празнични дни няма да има лични лекари и потока от пациенти ще е насочен към Спешна Помощ Чирпан. Работата в такава обстановка пречи на всички работещи в СП Чирпан да концентрират вниманието си при обслужване на спешните пациенти . Имайки в предвид, че по график лекарят е един на смяна и работи ката стационарен и мобилен, транспортира пострадали от ПТП по АМ Тракия в посока СО Ст.Загора или МБАЛ Пловдив,а при пострадали на АМ Марица до МБАЛ Хасково и отсъствието му е 2-3 ч.,а понякага и повече и, че натоварването на деж.лекар, а и на останалия персонал е много голямо ,считам ,че договорът с НК Медика Чирпан трябва да се прекрати възможно в най- кратък срок, за да се гарантира приоритета на спешния пациент и да се запази името и авторитета на спешната помощ. 13.08.2016г.

 • спешни медици 14.03.2017 18:37

  Договора в Тетевен се сключи ,въпреки несъгласието на спешните медици и въпреки протестните ни писма ,и вече една година обслужваме пациентите на джипитата БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ,синдикатите в Ловеч не ни защитиха ,а директора ни отговаря ,че министерството прибира парите,внесени от личните лекари по сметката на ЦСМП-ЛОВЕЧ, и така държавата намери едни глупаци да свършат една чужда работа БЕЗПЛАТНО

 • БЛС-Въоръжено Крило 14.03.2017 18:02

  '24-часов, 365-дневен достъп до пациентите си чрез лично разположение,' е върховна тъпотия да бъде изричано ,камо ли прилагфано в 21 век в евроейска уж държава и то като декларативно тип комсомолско вричане към партията и държавата. Изречено от доктори даже ?!? АБЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ ? В СССР ли ? Това нещо да сте чували - Харта за правата на човека ? Отмяна на робството ? 8 часов работен ден ? ДОКОГА С ТЕЗИ ПРОСТОТИИ и да се обяснявате и на някаква другарка със затихващи биологични и социални финкции ? Докога изобщо ще има подобни НЕЗАКОННИ формулировки в НРД ?!?!?! Затова другите европейски страни искат отцепване от такива комунистически бърдаци на бърза скорост. Защото тук виреят само нагли болшевики а фасадна демокрация, затова

 • pepa ilieva  14.03.2017 17:42

  Договора в Тетевен се сключи ,въпреки несъгласието на спешните медици и въпреки протестните ни писма ,и вече една година обслужваме пациентите на джипитата БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ,синдикатите в Ловеч не ни защитиха ,а директора ни отговаря ,че министерството прибира парите,внесени от личните лекари по сметката на ЦСМП-ЛОВЕЧ, и така държавата намери едни глупаци да свършат една чужда работа БЕЗПЛАТНО

 • д-р Кателиева 14.03.2017 17:32

  Благодаря на здраве нет ,че ме информира за становището на НЗОК , ако имате нещо от становището на министър Семерджиев , информирайте ме.И да напомня аз не излизам в медиите като д-р Кателиева , а представлявам сдружение ,което е легитимно ,регистрирано по закона за ЮЛНЦ, член на международна организация. Разбира се ,че д-р Грозев ще каже ,че събора е минал по правилата, ама защо нямаше видеозаписване ,както предните събори ???? Разбира се ,че столичните опл ще се изрепчат , те го правят редовно като се появя в медиите д-р Миндов сериозно се впрегна от споровете ни миналата пролет.Но къде са становищата на всички опл , който нито могат да намерят кой да се грижи за пацентите им 24 часа , нито те са в състояние да го правят 365 дни?

 • жалки сте  14.03.2017 17:25

  Истината излиза наяве рано или късно .А подлогите като се напълнят биват сменяни с други !