Вторник, 21 Март 2023
20
септ
4
 

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Неделя, 20 Септември 2020 | 09:04:13 Невена Попова
4

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специалности - по вътрешни болести и по онкология. Специализирала е в университетски болници в Торино (Италия), Атина (Гърция), Мюнхен (Германия), Базел
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специалности - по вътрешни болести и по онкология. Специализирала е в университетски болници в Торино (Италия), Атина (Гърция), Мюнхен (Германия), Базел (Швейцария). От 1995 до 2012 г. работи в Клиниката по медицинска онкология към Университетска болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София. От 2013 г. до 2014 г. работи в Отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“, София. От ноември 2015 г. ръководи Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Консултант е в онкологичните комитети и в други болнични заведения в България. Професионалните и научните ѝ интереси са основно в областта на медицинската онкология (рак на млечната жлеза при млади жени, рак на белия дроб, колоректален карцином, гастроинтестинални стромални тумори).

Има редица участия в национални и европейски конгреси. Тя е активен член на Европейско дружество по медицинска онкология (ESMO), Български лекарски съюз, Българска Асоциация по медицинска онкология (БАМО), Европейска общност по лъчелечение (ESTRO), Балкански съюз по онкология, член е на УС на Balkan Investigational Network of Oncology (BINO) и на УС на Фондация „Експерти срещу рака“. Избрана е за първия председател на Клуб „Млад онколог“.

Д-р Кръстева е лауреат на престижната годишна награда на Фондация „Св. Иван Рилски“ за принос към здравеопазването за 2017 година в категория „Онкология“. Носител е на приза „Лекар на годината“ на МБАЛ Уни Хоспитал за 2018 година.

Д-р Кръстева, тези дни Ви заварвам отново активно ангажирана c пациентска кауза – подготвяте кампанията „Той е“ в подкрепа на мъжете с простатен карцином. Как съчетавате активната работа като лекар онколог с участието Ви в толкова многобройни инициативи на социална ангажираност?

Кампаниите в инициативата “Победителите” са неизменно свързани с моята активна лекарска работа. Ние искаме да променим нагласата на обществото към диагнозата “рак” и да покажем, че нашите пациенти са устремени, красиви и талантливи, както всички останали хора. В този смисъл за мен е удоволствие да съчетавам онкологията и социалните инициативи, които успешно организираме и развиваме.

„Той е“ има своята предистория, зад която стоят други две успешни кампании в инициативата „Победителите“ – „Тя е красива“ и „Майсторско шофиране“. С какво Ви обогатиха те – като лекар и човек?

От лекарска гледна точка, нашите кампании отново ми доказват, че социалната подкрепа, която пациентите получават извън болницата, е безценна. Основна цел на инициативата ни е да се демонстрира, че нашите пациенти са успешни и изпълнени с желание за борба, както в своето лечение, така и извън него. Поддържането на високо качество на живот извън болничната среда е от изключителна важност и за самото протичане на терапията. Като човек, те ме изпълват с мотивация да продължавам да помагам и да лекувам. Не спирам да се възхищавам на силата и издръжливостта на човешкия дух.

А постигат ли този тип инициативи целта, в името на която са създадени – да променят нагласата на обществото и на отделния човек към заболяването „рак“?

Да. Чрез множеството аспекти от човешкия живот, които засягаме в нашите кампании, ние показваме разнообразието на човешките способности и таланти. Всеки, който присъства или участва, усеща споделената увереност и доброто настроение. С времето обществото и отделният човек научават, че ние успешно се борим с диагнозата “рак” и ставаме все по-добри. Чрез тези инициативи посрещаме не само социалните предизвикателства, но и психологическите проблеми, които неизменно съпътстват онкологичната диагноза и лечение. Уверена съм, че биопсихосоциалният подход предлага най-добрата и комплексна грижа за пациентите.

Всъщност, как избрахте специалността онкология?

Винаги съм обичала предизвикателствата. Исках да докажа, че мога да се справя със специалността онкология и да създам един нов и успешен път в нея. С работата си доказвам всеки ден, че изборът ми е бил правилен.

Не е тайна, че това е една от най-динамичните специалности в съвременната медицина. Кое е най-значимото постижение в нея за последните години, според Вас?

Значимите постижения в областта на онкологията през последните години са много. Ако трябва да избера едно, това ще е развитието на имунотерапията, за която бе връчена и Нобеловата награда за медицина през 2018 г. Продължаваме да откриваме нови методи за терапия и да превръщаме онкологичните заболявания в лечими.

Съпоставимо ли е нивото на онкологичната помощ, която получава българският пациент и помощта, която получават пациентите в развитите европейски страни?

Да, напълно. В Онкологичния център, в който аз работя предлагаме на нашите пациенти най-модерното лечение във всяко едно отношение. То не се различава от лечението, което получават пациентите в развитите европейски страни. Разбира се, много важен е личният подход на лекаря, професионалните и личните качества на екипа и, не на последно място, организацията на болничното заведение.

Кое е качеството, което цените най-много у колегите си?

Ценя най-много тяхното желание за развитие, високата отговорност и професионализъм. Тяхната отдаденост и увереност в името на общата цел – здравето на нашите пациенти. В динамичните условия на нашата професия от изключително значение е справянето с работа под голям стрес и добрата екипност.

А у пациентите?

Ценя тяхната борбеност, техния непоколебим стремеж към здраве и щастлив живот. Всеки е индивидуален талант, който ни вдъхновява да даваме най-доброто от себе си. Едно от най-важните качества у нашите пациенти е спокойствието и придържането към научната медицина, за да се избегнат излишни усложнения.

Коя е най-голямата Ви мечта като лекар и човек?

В последните години свободното ми време е все по-малко, но, въпреки това, все още намирам време за хубава книга. Открих и удоволствието от рисуването. Музиката е нещо, което винаги ми помага не само да си почивам, но и да вземам решения. Тя е неизменна част от живота ми. Обичам да пътувам, да посещавам малко известни места, като откривам такива и в България.

Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя. Отдала съм се на това, което обичам, и според мен това е изпълнение на най-голямата мечта.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
96fT

Христо 12.10.2020 18:00:28

Никаква докторка а използва пациентите да източва здравната каса за пари това е долна твар

Гост 23.09.2020 10:25:58

Моите възхищения с пожелание това състояние да е вечно!????????????❤️

............ 22.09.2020 23:27:08

Как не ти омръзна едно и също да повтаряш. Търговец да, но не и лекар!

Гост 20.09.2020 14:36:42

Малко ми идва много да слушам хвалбите и! Дай го по-скромно! Скоро ще се изхабиш!


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...