Неделя, 24 Януари 2021
30
ноем
8
 

Пациентите да се лекуват с генерици, предлагат пак патриотите

Понеделник, 30 Ноември 2020 | 16:00:45
8

Фармацевтите да могат да заменят лекарствата на пациентите с по-евтини генерични продукти. Това предлагат отново депутати от групата на Обединените патриоти с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това е пореден опит на патри

Фармацевтите да могат да заменят лекарствата на пациентите с по-евтини генерични продукти. Това предлагат отново депутати от групата на Обединените патриоти с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това е пореден опит на патриотите да прокарат подобни текстове в лекарствения закон. Припомняме, през пролетта те предложиха почти идентични текстове, свързани с генеричната замяна на лекарствата, но те бяха отхвърлени от парламента след бурни дебати. 

Сегашното предложение на патриоите отново е „по искане на пациента магистър-фармацевтът заменя предписан лекарствен продукт с друг лекарствен продукт, който е най-ниска цена, със същото международно непатентно наименование, предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица". Добавя се обаче текст, че "за замяната пациентът информира лекуващия лекар“. В предлаганата промяна се уточнява, че замяната не е допустима за лекарствени продукти със специфични критерии на прилагане и предписване, определени в списъка на Националния съвет по реимбурсиране. Замяна няма да може и ако лекуващият лекар е уточнил на рецептата, че това е невъзможно.

Като мотив Патриотите посочват, че в държави с висок стандарт като Германия 75% от продаваните лекарства са  по-евтини генерици. В ЕС всички държави с изключение на Австрия, България и Малта прилагат лечение с генерични лекарствени продукти, като генеричната субстанция е задължителна, изтъкват още те. „Смятаме, че в условията на извънредна епидемична обстановка и икономическа криза, водеща до спад на доходите на населението, подобна мярка би била с позитивен икономически ефект за нискодоходните групи“, пишат патриотите и дават пример с пенсионерите и социално слабите, които страдат и най-много от хронични заболявания.

Темата с генеричното заместване на медикаменти, но при недостиг на даден продукт, бе обсъждана и на среща в средата на месеца между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, представител на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. След нея стана ясно, че БЛС и БФС ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$pWj

Лекар 02.12.2020 00:19:01

Борбата е кой да получава комисионните - лекарите или аптекарите. Засега лекарите побеждават.

Xaxa 01.12.2020 21:14:30

Джипките орат, щото ще им умре далаверката.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 01.12.2020 14:40:44

Вий си ги избрахте, "патриотите"! При нормална обществена система тия не би трябвало да помиришат парламент!

ОБЕКТИВНО 30.11.2020 21:53:46

Както магазините са пълни с менте стоки, така и магазините за лекарства, наречени аптеки, са пълни с менте лекарства, които аптекарите ще се мъчат да пробутват ! Единствено само и единствено лекуващият лекар има опита и отговорността да прецени какво да изпише на конкретния пациент! Аптекарите превърнаха аптеките в амбулатории, където незаконно и престъпно докторуват на поразия! Ако това се случи в белите държави следват глоби, затваряне на аптеката, лишаване от права и затвор с години! Крайно време и в Булгаристан магазинерите-аптекари, да си "знаят гьола" и мястото от което крякат!

Лекар 06.12.2020 08:51:20

Правилно!

6666 30.11.2020 21:41:49

Аптекарите, прости продавачи на лекарства, не престават с напъните да изместят тотално докторите от лечебния процес. От римско време рецептите се изписват в заповедна форма и не е работа на аптекарите да умуват, шукалкавят, обсъждат, изменят лекарското заповедно послание, дори със съгласието на пациента, който пък най-малко е компетентен по въпроса! Никаква замяна в аптеката, като едва след това пациентът щял да уведомява лекуващия го лекар! Глупости! БЛС да бъде напуснат от всички лекари и разтурен, ако пак се предаде пред фармамафията, която явно е напълнила гушата на Шкембе-войвода, който се чуди на кого да се продаде за последно, тъй като сед следващите избори ще гледа парламента през крив макарон!

Гост 06.12.2020 08:52:48

Някаква Асена е на дъното.

Гост 30.11.2020 16:20:05

Толкова и ще се лекувате с генерика на някоя мутренска фарма фирма без европейски контрол върху качеството. И това го мислят хора ,които в магазина на купуват куче марка салами и измислено сирене ,а само от сигурен производител утвърден с времето, но виж за лекарства що да не вземеш имитацията на млечен продукт от която бягаш в магазина. Само и само да се направи оборот на 'Гочо Висококачествения фарма смесвач' с любезното съдействие на едни помагачи от т.н патриоти очевидно добре мотивирани да 'помагат', обаче съмнително самите те да пият неща от Гочо


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...